Borș de casă

Ce vă trebuie.

    O jumătate de kg. de tarite de grau, o jumatate de kg. de malai (macinat mai mare), un pahar şi jumatate de huste ( tot tarite, care au fost oparite si lasate trei zile in apa, la loc cald, ca sa inceapa fermentatia), patru felii de paine neagra, de secara, si, bineinteles, apa (nu de la robinet, tratata chimic, ci de fantana).

Cum se face?

    Taratele si malaiul se cern separat; scoateti o mana de tarite si puneti-le deoparte. Apoi, taratele si malaiul se pun intr-o putina de 7-8 litri, se toarna un litru de apa rece si se amesteca bine cu mana. Turnati apa clocotita peste amestec, lasand in putina un gol cam de o jumatate de litru; apoi va apucati şi mestecati cu o lingura lunga de lemn. Acoperiti si lasati pana ajunge caldut. Atunci se adauga hustele, se amesteca si se adauga feliile de paine.  Chiar daca este vara, vasul se lasa la loc cald, la soare ori langa cuptor timp de 24 ore. Apoi se muta la rece si dupa alte 8 ore il strecurati. Ceea ce a ramas dupa strecurare se poate pune din nou in putina iar operatia se poate repeta de 3 ori.
Secret.
Pt. gust se mai pot pune 1-2 legaturi de leustean, cateva frunze de visin, si o lamaie taiata in doua.
In loc de putina se poate folosi si un borcan mai mare de sticla.

[http://www.geocities.com/parohia_podoleni/retete.htm]